El ball de bastonots es la dansà autòctona de Picassent, és un ball amb un simbolisme bè-lic, representa una batalla on intervenen els millors guerrers. Els components del ball són vuit balladors i la dansà està dividida en quatre parts que descriuen les fases de la batalla, tot acompanyant pel só marcial de tabal i dolçaina:
En la primera part té lloc l’organització per al combat: els guerrers es col-loquen en dues files i fan uns quants moviments mostrant a l’enemic la seus perfecta posició.
La segona part representa una provocació, intimidació o amenaça d’uns guerrers cap als altres.
En la tercera ens mostren les diferents formes de càstigs o condemnes a què se sotmeten els adversaris i en
la quarta part es mostra el triomf desl guanyadors i el reconeiximent i l’aceptació de la derrota per part del vençuts
A Picassent abans que desapereguera la dansa, els bastonots ballaven el dia de la mare de Déu de Vallivana pel matí, per l’itinerari del trasllat i després per totes les plaçes del poble fent una arreplegada de diners per pagar-se la paella del mig día. Per la vesprada acudien a la processó per a participar en ella.
La nostra assocació va començar a recuperar el ball en l’any 1992, al col-legi Públic Sant Ignaci de Loiola. L’estrena de la dansa recuperada es va fer a les festes de la Miraculosa de l’any 1993.
La dansa es va recuperar gràcies al treball que feren Antonio Ponce, Enric Romaguera i Paco Romaguera ( El Tabaler, antic ballador) els quals recuperaren la dansa dins del col.legi, però tambè ha sigut molt important el manteniment durant el pas de tot este temps, que no haguera segut possible sense el treball d’Oscar Llorens i les mestres del col.legi Sant Ignasi, en especial de Trinidad Carballo.
El Grup Cultural Ball de Bastonots té com a finalitat especial no deixar perdre esta valiosa dansa, i com a principal objetiu conservar-la i difondre-la per tal que perdure en el temps i sempre es balle als nostres carrers, com senta d’identitat del nostre poble.
I per a reconeixer que som un poble amb unes arrels ben sòlides, i que La nostra cultura popular és un dels tresors més valuosos del patrimoni immaterial picassentí, el día 6 de Setembre del any 2014 a l’Ermita es va inaugurar la nova font i l’escultura homenatge al Ball de Bastonots, realitzada altruistament pel nostre veí i escultor, Vicent Vila Moreno.